Pinokkio is een echt kinderverhaal geworden, alhoewel het in eerste instantie niet alleen voor kinderen was bedoeld. In het originele boek is Pinokkio regelmatig het slachtoffer van zijn eigen domheden en viert sarcasme soms hoogtij. Het was een soort van contrast met de stijve samenleving die er in die tijd was. Er werd ook enigszins geschopt tegen eerbaarheid en formele vormen en het was een promotie voor het vrije instinct.

Ondeugende avonturen

Het was dan ook geen wonder dat de elite in eerste instantie niet blij was met dit boek. Ze vonden het niet geschikt voor hun welopgevoede kinderen om dit boek te lezen. In principe was Pinokkio eigenlijk een soort van Pietje Bell verhaal en het is logisch dat de kinderen hiervan smulden.

Van pop naar mensenkind

In het oorspronkelijke verhaal wordt Pinokkio ook een keer opgehangen als gevolg van zijn domme handelingen. Hij gaat gelukkig niet dood omdat een houten pop nu eenmaal niet kan stikken. Later verandert Pinokkio van houten pop naar mensenkind. Sommige beelden uit het boek zijn wereldberoemd geworden en worden nog regelmatig geciteerd. In het Italiaanse stadje Collodi, waar de schrijver zijn pseudoniem aan heeft ontleend, is er een speciaal Pinokkio park met taferelen uit het verhaal.

Aanbevolen artikelen