Pinokkio is de naam van een Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney. De film werd in 1940 uitgebracht en het was de tweede langspeelanimatiefilm van Walt Disney. Het boek waarop de film werd gebaseerd is geschreven door Carlo Collodi die afkomstig is uit Italië. Dit boek met de titel ‘Le avventure di Pinocchio’ werd in 1883 uitgebracht.

Een groot succes

Pinokkio betekent in het Italiaans ‘een stukje pijnboom’, en dat is precies waar Pinokkio van is gemaakt. Zowel het boek als de film waren er succesvol. Het boek werd in vele talen vertaald en in 1915 verscheen de Nederlandse versie. De film kwam een stuk later uit en werd heruitgebracht in 1945, 1954, 1962, 1971, 1978, 1984, en 1992.

Een aangepaste versie

Zoals je wel vaker ziet gebeuren werd het verhaal van het boek aangepast voor de film. Halverwege de productie vond Disney dat er teveel personages in het boek zaten en werd alles herschreven met minder en nieuwe personages. Ook Pinokkio kreeg een ander karakter. In de film was hij minder sarcastisch en leek hij minder op een marionet. Alleen in zijn armen en benen zag je nog duidelijk de marionet terug. Japie Krekel kreeg een veel grotere rol dan in het boek.

Een van de beste animatiefilms

De originele uitgave van de film bracht 39 miljoen dollar op en dat is een behoorlijk succesvol resultaat. Zeker voor die tijd. Door de komst van de Tweede Wereldoorlog moesten Europa en Azië nog een poos wachten op de film. Voor Disney en het American Film Institute is Pinokkio nog steeds één van de beste animatiefilms. Het verhaal en de film zijn echte klassiekers die tot op de dag van vandaag nog steeds zeer gewaardeerd worden.

Aanbevolen artikelen