Geppetto is de schepper van Pinokkio. Deze oudere man is een vakkundig houtbewerker en op een dag maakt hij van een stuk pijnboomhout Pinokkio. In het boek krijgt de arme Geppetto het blok hout van de timmerman Antonio. Deze timmerman wilde uit een blok pijnboomhout een tafelpoot zagen, maar kwam erachter dat het blok kon praten. Omdat Geppetto graag een marionet wil maken geeft hij het houtblok aan hem.

Geppetto en het houtblok

Het haar van Geppetto ziet eruit als een klodder polenta, daarom wordt hij door kinderen en volwassenen vaak ‘Polendina’ genoemd. Geppetto is hier niet blij mee. Eigenlijk heet hij Giuseppe, wat door de jaren heen verbasterd is naar Geppetto. In ieder geval gaat Geppetto met het houtblok aan de slag en snijdt er een jongenspop uit die hij Pinokkio noemt. Met deze pop hoopt Geppetto wat meer geld te verdienen als poppenspeler.

Wel of geen kindervriend

Zowel in het boek als in de film loopt het allemaal anders. Pinokkio blijkt niet de pop die Geppetto in gedachten had. Zodra Geppetto Pinokkio heeft leren lopen rent de pop ondeugend de deur uit. Ook al wordt Geppetto vaak afgeschilderd als de man die niet van kinderen houdt, in werkelijk ligt het toch wat anders. Geppetto heeft namelijk het beste met Pinokkio voor en ziet hem als een soort van zoon. Het is echter wel een zoon waar hij aardig wat mee te stellen heeft.

Wie vertolkt Geppetto

In de film die in 1940 door Walt Disney werd uitgebracht heeft Christian Rub de stem van Geppetto. In de film ‘The Adventures of Pinocchio’ uit 1996 speelt Martin Landau de rol van Geppetto. In de tv-musical uit het jaar 2000 wordt de rol vertolkt door Drew Carey. De stem van de Nederlandse Geppetto is van Wim van Rooij.

De werkplaats van Geppetto

In de Efteling is de werkplaats van Geppetto te vinden. Op het bescheiden huisje hangt een naambord met de tekst ‘La Bottega di Geppetto’. Ook hangt er een bordje op de deur wat in het Italiaans aangeeft dat Pinokkio en Geppetto er niet zijn. Die twee zie je terug in de vijver waar Pinokkio samen met zijn ‘vader’ Geppetto in de bek van een monsterlijke vis zit. Het tafereel is ontworpen door de Italiaanse Alessio Castellani.

Aanbevolen artikelen