De meeste mensen kennen de film Pinokkio als een aandoenlijk verhaal, maar hetzelfde verhaal is op verschillende manieren verteld. Het klassieke sprookje werd kortgeleden nog binnen een jaar drie keer verfilmd. Zo kiest bijvoorbeeld de regisseur Matteo Garrone voor een grimmige aanpak van het verhaal. Ook Netflix is met Oscar winnaar Guillermo del Toro en Robert Zemeckis met het verhaal aan de slag gegaan. Op de één of andere manier speelt het verhaal van de houten marionet die het harde bestaan op aarde ervaart tot de verbeelding van vele regisseurs.
Respect voor de harde werkelijkheid
De film van Matteo Garrone lijkt totaal niet op het verhaal van de Walt Disneyversie. Deze film laat echt de harde kant van het verhaal zien. De regisseur durft te beweren dat de meeste mensen het echte verhaal van Pinokkio niet kennen, anders zouden ze weten hoe anders het beeld is wat in de Disneyfilm is geschetst ten opzichte van het boek. Het dorp waar Geppetto en Pinokkio wonen is armoedig en geweld en wreedheid komt er regelmatig voor. Garrone toont zijn respect voor het oorspronkelijke verhaal door deze harde kanten van het verhaal in zijn film weer te geven. In deze film komt ook de scène voor waarin Pinokkio wordt opgehangen. Die scène zie je in de Walt Disney versie bijvoorbeeld niet terug.
In vele varianten
Het bijzondere aan het oorspronkelijke verhaal is dat het op verschillende manieren verteld en verfilmd kan worden, en dat wordt dan ook regelmatig gedaan. Het verhaal van Pinokkio kwam als boek, als televisieserie, als animatiefilm en als speelfilm. Daarbij werd er zowel op het volwassen publiek gemikt als op de kinderen.