Wat is het verhaal van Pinokkio?

Pinokkio is een personage uit de gelijknamige film Pinokkio. De film gaat over een houten pop die wordt gemaakt door speelgoedmaker Geppetto, die graag zou willen dat Pinokkio een echt jongetje was. Voordat Geppetto gaat slapen doet hij een wens en de fee die ’s nachts bij Geppetto langskomt vervult voor een deel deze wens. Ze maakt van Pinokkio geen echt jongetje maar ze zorgt dat de pop zich als een echt jongetje kan gedragen. Ze belooft dat als Pinokkio een goede daad doet, hij alsnog zal veranderen in een echt jongetje. Japie Krekel belooft om Pinokkio op het rechte pad te houden en zegt dat hij voortaan Pinokkio’s geweten is. De volgende ochtend komt Geppetto erachter wat er die nacht is gebeurd. Hij is dolgelukkig en heeft er vertrouwen in dat zijn wens uitkomt.

Ondeugende Pinokkio

Helaas blijkt dit niet zo eenvoudig. Pinokkio is namelijk niet zo gedwee als dat Japie had gehoopt. Op weg naar school komen ze een stel oplichters tegen die Pinokkio overhalen om niet naar school te gaan, maar om op te treden in het poppentheater van Stromboli. Het optreden van Pinokkio wordt een groot succes, maar hij krijgt zijn verdiende geld niet. In plaats daarvan wordt hij door Stromboli in een kooi gestopt. Gelukkig weten Japie en de Blauwe Fee Pinokkio te bevrijden en hij ontkomt aan de gemene plannen van Stromboli.

Pinokkio komt vervolgens nog meer onheil op zijn pad tegen. De volgende twee zijn Jantje Fatsoen en Gideon. Zij zijn op zoek naar ongehoorzame jongens die ze van de koetsier moeten overhalen om mee te gaan naar Pleziereiland. Natuurlijk laat Pinokkio zich verleiden, terwijl hij eigenlijk op weg naar huis was. Hij gaat mee naar het eiland en merkt tot zijn grote vreugde dat iedereen hier mag doen wat hij wil. Het blijkt echter allemaal te mooi om waar te zijn, want alle kinderen veranderen langzaam in ezels, ook Pinokkio. Gelukkig weet hij op tijd te vluchten voordat hij helemaal in een ezel is veranderd. Wel heeft hij de ezelsoren en de staart van de ezel al.

Een gevaarlijke zoektocht

Na een lange tocht komt Pinokkio eindelijk weer thuis, alleen is Geppetto er dan niet meer. Die is inmiddels op zoek gegaan naar Pinokkio. Via een brief krijgen Japie en Pinokkio te horen dat Geppetto op zee is verslonden door de walvis Monstro. Japie en Pinokkio gaan ook de zee op en worden ook verslonden door dezelfde walvis. In de maag van de walvis vinden ze Geppetto. Het lukt ze om met z’n drieën uit de maag van de walvis te ontsnappen. Ze vluchten voor de walvis maar helaas komt Pinokkio hierbij om het leven omdat hij Geppetto en Japie tegen de walvis beschermt. Ze brengen de dode Pinokkio terug naar huis en Geppetto is ontroostbaar. Maar als de blauwe fee komt, wekt ze Pinokkio tot leven en verandert hem bovendien in een echt jongetje. Door Geppetto en Japie te beschermen heeft Pinokkio zijn goede daad alsnog verricht.

Aanbevolen artikelen